MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGE

Na zagrebačkom Interliberu ove godine 296 izlagača iz 15 zemalja

U sklopu Interlibera i ove će godine biti upriličena tradicionalna dodjela nagrade Kočićevo pero čiji je ovogodišnji dobitnik bh. pisac i pjesnik Almin Kaplan za roman-dnevnik „Kućni ljudi“ objavljen ove godine u nakladi sarajevskog Buybooka.
Kultura / Knjige | 06. 11. 2022. u 17:14 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sajam knjige 44. Interliber održat će se od 8. do 13. studenog, a predstavit će na 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma 296 izlagača iz 15 zemalja, ove godine s Ukrajinom i Srbijom u fokusu svojeg Premium programa.

296 izlagača iz 15 zemalja svijeta 

Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanja i znanosti te okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, a kroz godine se profilirao u jedan od najjačih i vodećih sajmova u Hrvatskoj jasnom misijom poticanja kulture čitanja", rekla je direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša.

"Ove godine održava se u četiri paviljona – 5, 6, 7 i 7a – gdje će 296 izlagača iz 15 zemalja predstaviti svoja izdanja na 13 tisuća kvadrata izložbene površine, svaki dan od 10 do 20 sati osim petka i subote, kada radno vrijeme Interlibera traje do 21 sat", istaknula je Suša.

Posebnu čar Inteliberu daje svakodnevni višesatni program u sklopu kojega su najavljena gostovanja brojnih domaćih i stranih autora u Paviljonima 6 i 7. Voditeljica Interlibera Dina Grozdanović Poštolka kazala je kako se osobita pažnja posvećuje domaćim izlagačima, nakladnicima i autorima, ali uz kontinuirano širenje kruga onih međunarodnih.

Revija za mlade 

Ove godine, uz hrvatske, svojim će se izdanjima i autorima predstaviti i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske. U Europskoj godini mladih, poseban je program pripremljen za mlade koji uz promocije knjiga uključuje i radionice grafita, glazbeni program, kvizove, te različite edukacije, rekla je Grozdanović Poštolka.

Premium program koji u sklopu Interlibera organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK ove se godine održava s fokusom na autore iz Ukrajine i Srbije. 

U fokusu Ukrajina i Srbija 

Predsjednik ZNK Slavko Kozina najavio je program "Ukrajina u fokusu", u suradnji s Edicijama Božičević i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Kazao je kako je riječ "o odgovornoj inicijativi koja naglašava važnost interkulturalne razmjene i na razini jezika". Iz programa je izdvojio gostovanje ukrajinske spisateljice Haske Šijan, predstavljanje novog hrvatsko-ukrajinskog rječnika, te tribinu pod nazivom "Seks i Ukrajina" o ulozi žene u ukrajinskom društvu.

Osim Ukrajine u fokusu je ove godine i Srbija, s programom promocija djela suvremenih srpskih autora - beletristike, poezije i publicistike, napomenuo je nadalje, te najavio "dinamičan postpandemijski" Interliber koji "nije samo puka velika knjižara već inspirativno mjesto širenja vidika".

Dodjela Kočićevog pera Alminu Kaplanu

U sklopu Interlibera i ove će godine biti upriličena tradicionalna dodjela nagrade Kočićevo pero čiji je ovogodišnji dobitnik bh. pisac i pjesnik Almin Kaplan za roman-dnevnik „Kućni ljudi“ objavljen ove godine u nakladi sarajevskog Buybooka.

Interliber je ove godine proširio ugostiteljsku ponudu u smjeru modernog koncepta koji na šest lokacija otvorenog i zatvorenog prostora donosi food truckove sa street food delicijama i slasticama po popularnim sajamskim cijenama.

Ulaz na sajam je besplatan, kao i parking za sve posjetitelje Interlibera.

Kopirati
Drag cursor here to close